Laden . . .

Nieuwe bouwfase Salem en bouwmanager

De nieuwbouw van Salem gaat een nieuwe fase in. Van voorlopig ontwerp naar definitief ontwerp. Ook is een nieuwe bouwmanager aangetrokken voor de nieuwbouw.

Het enthousiaste Projectteam voor de Nieuwbouw Salem in het prachtige duingebied van Katwijk

Nieuwe bouwfase voor Nieuwbouw Salem en een nieuwe bouwmanager

Van Voorlopig Ontwerp naar Definitief Ontwerp

Met de goedkeuring van het Voorlopig Ontwerp gaat DSV volle bak vooruit naar de fase van Definitief Ontwerp op basis waarvan het project aanbesteed zal gaan worden. 1 april was de start van deze nieuwe ontwikkelfase. Aan de plannen voor nieuwbouw Salem wordt op dit moment hard verder gewerkt samen met alle partijen. In de plannen voor Salem gaat DSV uit van 116 wooneenheden. DSV richt zich op een specialisatie voor bewoners met dementie. Het plan bevat ook een hospice, ruimte voor dagbesteding, restaurant en hoofdkantoor van DSV. DSV werkt voor het ontwerp samen met Tangram Architekten. Zij zijn erin geslaagd een prachtig ontwerp te maken dat naadloos past op de grens van duin en dorp. De bouw is bewust laag gehouden. Zo houden de bewoners het contact met de groene omgeving.

Bouwmanager toegevoegd voor extra expertise in de projectgroep

DSV heeft een speciale projectgroep voor de Planontwikkeling van Salem samengesteld, die met enthousiasme aan de slag is gegaan voor het nieuwe Salem. Naast de architect, installateur en constructeur heeft DSV nu een bouwmanager aangesteld. De bouwmarkt is volop in beweging en daarom heeft DSV extra expertise in huis gehaald.

Bestuurder van DSV Jan de Vries: “We zijn blij dat wij nu aan dit enthousiaste team een bouwmanager kunnen toevoegen. Wij verwelkomen hiervoor Arenda van Tol-Meijvogel, een bouwmanager met kennis van bouwprojecten. Arenda werkt bij Alphaplan BV, adviseurs in bouwen. En het mooie is dat Arenda ervaring heeft in de zorg en zelfs een Katwijkse achtergrond heeft. Zij kan heel goed inschatten wat het beste past in deze omgeving en hoe belangrijk het is om goed samen te werken”.

Waardevol

In het ontwerp van de nieuwbouw staan een waardevolle manier van leven en comfortabel wonen centraal. DSV gaat daarbij zoveel mogelijk uit bij wat de bewoners nog wél kunnen. In het ontwerp zijn woongroepen van 10 bewoners voorzien met ieder een eigen kamer. Daarnaast zijn er veel ontmoetingsruimtes, zithoekjes, plekken om te bewegen of samen actief te zijn. De bewoners kunnen gemakkelijk van de ene naar de andere woongroep. Ook het contact met de omgeving van het gebouw krijgt veel aandacht met mooie buitenruimte om van te genieten. Jan de Vries: “ Ons motto ‘Met liefde maken we elke dag waardevol’ is ook uitgangspunt voor het nieuwe Salem. En dat geldt ook voor onze medewerkers, zodat zij er met plezier kunnen werken. En natuurlijk voor alle bewoners én voor alle bezoekers die er langs komen”.

Samen

Jan de Vries benadrukt dat hij blij is met de goede onderlinge samenwerking tussen alle betrokken partijen. Daarvoor begon DSV in de aanloop van de nieuwbouw eerst met inspiratiebijeenkomsten om overal ideeën voor Salem bij de gemeenschap op te halen. Politiek, omwonenden, de gemeente, medewerkers, bewoners en de buurt droegen zo samen bij aan de eerste gedachten voor het voorlopige ontwerp. Ook voor de komende stappen blijft DSV steeds in contact met al deze partijen. Jan de Vries: “Voor ons is belangrijk dat wij het samen doen, met alle betrokkenen. Wij houden dan ook graag iedereen goed op de hoogte bij elke stap in het proces van de voorbereiding op de nieuwbouw. Salem moet echt ‘van iedereen’ worden. Een fijne plek om oud te worden, midden in de Katwijkse gemeenschap.

Gemeente Katwijk

Afgelopen jaren is de gemeente Katwijk continu meegenomen in de ontwikkelingen bij DSV. De gemeente heeft inzage in alle financiële stukken en de planvoorbereidingen rondom Salem. De instemming van de gemeente is randvoorwaardelijk voor de nieuwbouw Salem. De gemeente heeft namelijk nog steeds een garantiepositie op de leningportefeuille van DSV. Omdat DSV van plan is bestaand vastgoed te verkopen heeft dit effect op de riscopositie van de gemeente. Daarom wordt de laatste hand gelegd aan een businesscase die alle risico’s en scenario’s beschrijft. Op basis van de business case zal de gemeente Katwijk om instemming worden gevraagd op de plannen van DSV. Het is voor DSV belangrijk dat de gemeente achter de plannen staat, omdat met Salem een bijdrage wordt gegeven aan de woon-zorg visie van de gemeente.

DSV kan pas opdracht geven voor de bouw als de gemeente de business case goedgekeurd heeft en instemt met de manier van financieren.  DSV zal de gemeente vragen besluitvorming voor de zomervakantie af te ronden, zodat DSV de verkoop en aanbesteding kan voorbereiden.

Duurzaam

Ook over de duurzaamheid denkt DSV goed na. Het nieuwe Salem wordt het meeste duurzame gebouw van DSV. De woongebouwen van DSV zijn al relatief nieuw en duurzaam, maar deze nieuwe locatie kan DSV (bijna) energieneutraal realiseren. Daarvoor werkt DSV al enige tijd samen met een expert op dit gebied, J. Van Toorenburg BV.

Planning

DSV hoopt in 2023 de plannen definitief te maken, zodat in 2024 de bouw kan starten. De droom is om uiterlijk begin 2026 de verhuizing af te ronden naar het nieuwe Salem. De tijdelijke huisvesting wordt dan verwijderd en de locatie bouwrijp opgeleverd aan de gemeente voor de ontwikkeling van nieuwe woningen in het gebied Kleipetten-Zuid.

Meer informatie over de nieuwbouw van Salem, de projectgroep en de bouwmanager vindt u hier. Hier stelt ook de nieuwe bouwmanager zich graag aan u voor.

Luister hier ook het uitgebreide interview (podcast) terug over de nieuwbouw met Manager Vastgoed en Facilitair van DSV Diederik Visser op 11 april op RTV Katwijk.

Gerelateerd nieuws