Laden . . .

Eerste bewoners DSV locatie gevaccineerd

De eerste ouderen die bij DSV|verzorgd leven wonen in een woonzorgcentrum, zijn op vrijdag 29 januari gevaccineerd. Als eerste waren de ouderen van de DSV locatie Vlietstede uit Rijnsburg aan de beurt. De vaccinatiebereidheid onder de bewoners is groot, zo blijkt. De meeste bewoners hebben de toegestuurde toestemmingsverklaring getekend. Het overgrote deel van de bewoners wil graag zo’n ‘prikje’ tegen dat ‘nare virus’ . 

Op vrijdag 29 januari is alles helemaal in gereedheid voor de vaccinaties van de bewoners van DSV|Vlietstede in Rijnsburg. De afgelopen weken is er in nauw overleg met de specialist ouderengeneeskunde en het coronateam van DSV hard gewerkt aan voorbereiding van de vaccinatie, om het zo soepel mogelijk te laten verlopen. Met zo min mogelijk stress voor de ouderen, die dit toch een spannend moment vinden. Het protocol van het RIVM wordt zorgvuldig gevolgd. Want de vaccinatie vereist niet alleen een goede voorbereiding maar ook een zeer strakke planning. De prikken moeten snel gegeven kunnen worden, omdat het vaccin maar een paar dagen houdbaar is. Onder toeziend oog van arts Annelies de Vries en teammanager Aafke Korndorffer zetten kwaliteitsverpleegkundigen Marga van Wijk en Daniëlle van Delft de eerste prikken. Dan gaat het heel snel. Iedereen die een prik heeft gehad krijgt ruim de tijd om bij te komen en wordt goed in de gaten gehouden door arts en verpleegkundigen. Daarna keren veel ouderen duidelijk opgelucht terug naar hun woongroep of appartement in Vlietstede.

Opluchting

Veel ouderen zijn blij dat het zover is en nemen één voor één plaats op de speciaal ingerichte prikplekken in het woonzorgcentrum, waar het prikteam klaar staat en hard doorgewerkt wordt om iedereen aan de beurt te laten komen. Mevrouw van Klaveren  blijft heel rustig onder het prikken, ze heeft al zoveel prikken gehad zegt ze, terwijl ze haar mouw opstroopt en glimlachend kijkt hoe de naald in haar arm gaat. Ook de heer de Lange ziet het allemaal rustig aan. Hij is blij dat de prikken nu gegeven kunnen worden: “Ik heb al zoveel meegemaakt in mijn leven. Het belangrijkste is om de moed erin te houden, altijd”. En dat doet hij zeker, hij bemoedigt ook andere ouderen die nog op hun beurt wachten: “Het is zo gebeurd hoor, en je voelt er niks van”. De oudste bewoonster van Vlietstede, Mevrouw van Egmond (99) ziet het allemaal ook rustig aan. Ze is blij met de prik en wacht geduldig af tot de naald weer uit haar arm gaat. “Zo, dat is ook weer gebeurd. Knap hoor, dat de wetenschap dit nu heeft ontwikkeld tegen het nare virus. En fijn dat wij dit nu kunnen krijgen”. Teammanager Aafke Korndorffer voegt toe: ”Ja, we zijn allemaal opgelucht dat we nu kunnen starten met de vaccinatie. We gebruiken het Pfizer/Biontech vaccin. Het luistert allemaal heel nauw, met de doses, de levering en de behandeling van de vaccins.  En alles moet ook goed geregistreerd  en vastgelegd worden, volgens protocol. Mooi dat je de mensen zo in een beschermde bubbel straks hun vrijheid geleidelijk aan weer kunt terug geven. Het is een hele organisatie, en alles moet heel precies gebeuren. Maar het geeft rust, aan iedereen hier. We zien dit echt als het eerste begin om de ellende van Corona te beëindigen en we zijn blij dat er nu echt wat gebeurt”.

Jan de Vries, directeur-bestuurder DSV|verzorgd leven:  “Ik ben super blij dat deze kwetsbare ouderen voorrang hebben gekregen van onze regering. Met de grote vaccinatiebereidheid onder bewoners en medewerkers hopen wij op termijn weer normaal contact met elkaar te kunnen hebben. Wat zou dat fijn zijn voor onze bewoners in de laatste fase van hun leven. Dat gun ik ze van harte!”

Na Vlietstede zijn ook de ouderen van de andere woonzorglocaties van DSV, waar de regie voor de vaccinaties bij de huisartsen ligt, aan de beurt. Hiervoor zijn de voorbereidingen samen met de huisartsen ook al in volle gang. In locatie Salem wordt ook op 29 januari in de middag, na Vlietstede, gestart met de eerste vaccinaties.

Betrokkenheid medewerkers groot

Jan de Vries benadrukt dat hij trots is op de enorme inzet van alle medewerkers bij DSV. “De meeste medewerkers kunnen niet wachten op de vaccinatie. Het hele jaar was de betrokkenheid onder medewerkers bijzonder groot. Het ziekteverzuim inclusief corona was in 2020 slechts 5,1%: ver onder het landelijk gemiddelde. Corona heeft ongekend veel gevraagd van al die medewerkers aan het bed. Hopelijk komt er binnenkort een tijd waarin er weer ontspannen gewerkt kan worden. Dat hebben onze medewerkers dik verdiend, na die ongelooflijke grote en toegewijde inzet”, aldus de directeur van DSV.

Mevrouw van Klaveren en de heer de Lange zijn klaar voor de vaccinatie op locatie DSV|Vlietstede
Dhr. de Lange krijgt de vaccinatie
Mevrouw van Egmond, oudste bewoonster van DSV|Vlietstede (99) met de kwaliteitsverpleegkundige na de vaccinatie
Teammanager Aafke Korndorffer en arts Annelies de Vries houden nauwgezet alle gegevens van de vaccinaties ter plekke bij

Gerelateerd nieuws